|
14 maja 2019r.
“Walory kuchni europejskiej” - kuchnia hiszpańska
Teraz kolej na kuchnię hiszpańską, w nowej odsłonie. We wtorek spotkaliśmy się na zajęciach “Walory kuchni europejskiej”, w ramach Projektu “Gotowi do pracy – poprawa zdolności do zatrudnienia uczniów placówek kształcenia zawodowego, dla których organem prowadzącym jest Powiat Poznański”. Przygotowaliśmy hiszpańskie potrawy: tortilla espańola – hiszpańską odmianę omletu. Potrawa stanowi popularny element tapas, ale bywa również podawana jako samodzielny posiłek. Te niewielkie przekąski – jako tzw. tapas, podawane są zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno.
Daniem głównym była paella – potrawa hiszpańska pochodząca z Walencji i występująca w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami. Mamy nadzieję, że urzekną wszystkich zachwycające smaki tej kuchni, która hojnie obdarowuje swoim bogactwem kolorów i aromatów. Buon provecho!
Na deser były lody z bitą śmietaną i z konfiturą truskawkową. W miłej atmosferze i przy pięknie nakrytym, zastawionym stole, rozmawialiśmy o przygotowanych potrawach, ocenialiśmy wartość odżywczą posiłku.
Małgorzata Kołodziej
|
|