19 marca 2019r.

Walory kuchni europejskiej- kuchnia francuska

      I znowu było smacznie. Przeprowadzone zostały kolejne zajęcia “Walory kuchni europejskiej”, w ramach projektu “Gotowi do pracy – poprawa zdolności do zatrudnienia uczniów placówek kształcenia zawodowego, dla których organem prowadzącym jest Powiat Poznański”. Tym razem bohaterem była kuchnia francuska.
      Na przekąskę przygotowaliśmy deskę serów i wędlin, z dodatkiem winogron, do tego pieczywo i masło. Daniem głównym było ratatouille, czyli klasyczny francuski "gulasz" z warzyw, który może stanowić samodzielną potrawę np. podawany z bagietką lub być dodatkiem do grillowanych czy pieczonych mięs. Ratatouille, jest to jarska potrawa prowansalska, danie opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach.
      Deserem były pyszne crepes suzette, czyli „naleśniki pięknej Suzette”. Są to niebanalne naleśniki z sosem pomarańczowym. Świetnie udały się także sakiewki z ciasta francuskiego z owocami, posypane cukrem pudrem. W miłej atmosferze i przy zastawionym stole, rozmawialiśmy o przygotowanych potrawach, zwyczajach panujących w kuchni francuskiej, ocenialiśmy wartość odżywczą posiłku.
Małgorzata Kołodziej






Mosina - Zespół Szkół - Liceum Ogólnokształcące, Technikum, Szkoła Zawodowa - Zapoznaj się z wydarzeniami w bieżącym roku szkolnym





Zespół Szkół im. Adama Wodziczki w Mosinie

62-050 Mosina, ul. Topolowa 2, tel. 61-81-32-922, e-mail: zsmosina @powiat.poznan.pl

Witrynę redaguje: Paweł Zawieja