|
7 czerwca 2018r.
Walory kuchni europejskiej
To już ostatnie w tym roku szkolnym zajęcia w ramach Projektu “Gotowi do pracy – poprawa zdolności do zatrudnienia uczniów placówek kształcenia zawodowego, dla których organem prowadzącym jest Powiat Poznański”.
Tym razem bohaterem była kuchnia czeska. Przygotowaliśmy: czeskie obložené chlebíčky, czyli dwu-trzykęsowe kanapki otwarte podawane na przyjęciach albo jako przystawka. O ile kanapki otwarte (w odróżnieniu od zamkniętych, czyli sandwichy) są znane na całym świecie, obložené chlebíčky są nieco specyficzne z powodu składników, różnorodności smaków oraz kunsztu ich przygotowania - często to małe kulinarne dzieła sztuki. Zostały wynalezione przez Jana Paukerta ze słynnych praskich delikatesów Paukert, które zostały otwarte w 1916 r. Wkrótce stały się niezwykle popularne. Naszym daniem zasadniczym był kołacz z mięsem i kapustą, przygotowany z ciasta drożdżowego. Zapach świeżego ciasta drożdżowego, mięsa, kapusty i cebuli, mile roznosił się po kuchni. Kołacz podawany jest na gorąco.
Na deser, który zawsze jest przez nas przygotowywany, były truskawki z lodami, śmietaną, sosem i kruszonymi bezikami, dekorowane listkami melisy, czyli taka sobie awantura truskawkowa. Przy kawie i deserze podsumowaliśmy nasze tegoroczne spotkania kulinarne.
Małgorzata Kołodziej
|
|