Grupa uczniów rozpoczęła zajęcia “Walory kuchni europejskiej”, w ramach Projektu “Gotowi do pracy – poprawa zdolności do zatrudnienia uczniów placówek kształcenia zawodowego, dla których organem prowadzącym jest Powiat Poznański”.
Zajęcia odbywają się w czwartek, mają charakter produkcyjny, gdyż obejmują przygotowywanie surowców i półproduktów kulinarnych oraz sporządzanie wybranych potraw z określonej kuchni europejskiej. Zwracamy szczególną uwagę na kształtowanie nawyków właściwego przygotowania miejsca pracy, na utrzymanie porządku i czystości na stanowisku pracy, przestrzeganie przepisów sanitarnych i higienicznych, sporządzanie wybranego asortymentu potraw, z zastosowaniem odpowiednich urządzeń, które stanowią wyposażenie szkolnej pracowni kulinarnej. Pierwsze zajęcia dotyczyły sporządzania potraw kuchni włoskiej. Po wprowadzeniu i charakterystyce kuchni włoskiej, przystąpiliśmy do omówienia produkcji wybranych potraw, przygotowania surowców i półproduktów. Każdy otrzymał zadania do wykonania: obróbkę wstępną brudną i czystą, obróbkę cieplną określonych półproduktów, doprawianie potraw, wykańczanie produktów oraz nakrywanie stołu. W czasie zajęć przygotowaliśmy zupę minestrone, spaghetti carbonara i deser tiramisu.
Oczywiście najprzyjemniejszym punktem zajęć była degustacja sporządzonych potraw, w czasie której przeprowadzaliśmy ich ocenę organoleptyczną oraz omawialiśmy walory odżywcze. Na następnym spotkaniu przygotujemy potrawy kuchni francuskiej.
Małgorzata Kołodziej
Zespół Szkół im. Adama Wodziczki w Mosinie
62-050 Mosina, ul. Topolowa 2, tel. 61-81-32-922, e-mail: zsmosina
@powiat.poznan.pl