21 grudnia 2015r.

I WIGILIA HOTELARSKA W NASZEJ SZKOLE

      Miesiąc grudzień 2015 dla naszych Hotelarzy był miesiącem wytężonej pracy. Podczas zajęć obsługi konsumenta klasa III b Technikum Hotelarskiego przygotowywała potrawy i wypieki wigilijne, ponieważ po raz pierwszy w historii Szkoły zorganizowano wspólną wigilię Hotelarską dla klasy I, II i III wraz z opiekunami i zaproszonymi gośćmi.
     Pierwszymi wypiekami, które przygotowano na wigilie były kruche maślane ciasteczka z cukrem, które udały się wyśmienicie, aż baliśmy się czy coś na tą wigilię zostanie, ponieważ rozpływały się w ustach i nawet na ciepło znikały w mgnieniu oka, ale opiekunowie zadbali o to aby zostały odpowiednio przechowane i aby dotrwały do wigilii.

      Kolejną potrawą wigilijną, którą mogliśmy przygotować wcześniej były pierogi z serem i ziemniakami oraz z kapustą i grzybami. Uczniowie docenili ile pracy potrzeba, żeby takie pierogi powstały.

      Kolejne potrawy sporządzano w dzień wigilii hotelarskiej. Uczniowie podzieleni zostali na trzy grupy i przygotowywali od samego rana takie wypieki i potrawy jak:
- pierniki – które jako pierwsi skosztowali zaproszeni goście na konkursie Savoir–vivre ze szkoły w Strykowie, a później zaproszeni goście na wigilię i sami hotelarze,
- smażona rybka,
- sałatka ziemniaczana wraz z własnoręczną dekoracją.
     Nasi nauczyciele obsługi konsumenta przygotowywali również potrawy (kapusta z grzybami przygotowała Pani Pajączek, a barszcz z uszkami Pani Adamczak), ponadto służyli dobra radą, udzielali wskazówek jak udekorować poszczególne potrawy czy wypieki oraz wykonać dekoracje i ustawienie stołów oraz wykonać zaproszenia dla gości na wigilię.

      Celem głównym tych zajęć było zapoznanie uczniów z technikami sporządzania potraw wigilijnych metodami tradycyjnymi i z wykorzystaniem żywności wygodnej, tak aby w przyszłości potrafili sami sporządzać poszczególne potrawy wigilijne kuchni wielkopolskiej oraz aby potrafili dekorować stół na wigilię i dobierać odpowiednią ilości zastawy stołowej.
     Zwieńczenie wszystkich wspólnych prac klasy III i II TH była wspólna wigilia hotelarska, którą spędziliśmy w miłej i świątecznej atmosferze, a potrawy przygotowane przez klasę III technikum hotelarskiego wszystkim bardzo smakowały. Wigilię tradycyjnie rozpoczęliśmy od złożenia życzeń i podzielenia się opłatkiem oraz od powitania i przemówień zaproszonych gości. W trakcie słuchaliśmy kolęd i odpoczywaliśmy po wytężonym dniu pracy w kuchni obsługi konsumenta. W nowym roku 2016 to klasa pierwsza i druga będzie już bardziej zaangażowana w przygotowanie kolejnej takiej wspólnej wigilii, już teraz życzymy im kulinarnych sukcesów, a klasie II i III zdanych kwalifikacji T.11 i T.12.
     Życzymy powodzenia i sukcesów w nowym 2016 roku.



Mosina - Zespół Szkół - Liceum Ogólnokształcące, Technikum, Szkoła Zawodowa - Zapoznaj się z wydarzeniami w bieżącym roku szkolnym


Mosina, 21 grudnia 2015r.





Zespół Szkół im. Adama Wodziczki w Mosinie

62-050 Mosina, ul. Topolowa 2, tel. 61-81-32-922, e-mail: zsmosina @powiat.poznan.pl

Witrynę redaguje: Paweł Zawieja